Tips voor een gunstige BPM-aangifte

In Nederland betaal je voor het importeren van een auto de BPM. Deze belasting op personenauto’s en motoren wordt geheven op het moment dat je de auto over de grens wil halen en er Nederlandse kentekenplaten op wil zetten. De hoogte ervan is echter niet voor iedere auto gelijk. Hoeveel BPM je betaalt, is afhankelijk van de leeftijd van de auto en de CO2-uitstoot die hij veroorzaakt. Ook kun je, door slim te rekenen, vaak geld besparen op een BPM-aangifte. Dat kan honderden tot wel duizenden euro’s schelen. Hoe je dat het beste doet, lees je hier.

  1. Gebruik geen BPM-calculator

Op het internet zijn enkele makkelijke manieren te vinden om een schatting te maken van de rest BPM die je gaat betalen. Het is echter niet verstandig om je aangifte te baseren op een van die gratis BPM-calculators. Zelden gebruiken deze websites alle gegevens die je nodig hebt om een BPM-aangifte te berekenen – laat staan dat je er de meest gunstige aangifte mee kunt doen. Vaak zijn de schattingen die deze calculators geven, veel te hoog.

  1. Laat je niet oplichten

Het is bekend dat je op de BPM veel geld kunt besparen. Helaas zijn er ook veel onbetrouwbare BPM-sites, die aangeven de BPM voor je te kunnen berekening – uiteraard tegen betaling. Deze websites zijn niet altijd even betrouwbaar. Let dus op voor je met een dergelijk bedrijf in de boot stapt. Niet alleen berekenen deze bedrijven niet de laagste BPM, en onderbouwen ze die niet goed genoeg, ze proberen klanten soms ook op de lichten met onnodige rekeningen. Daar heb je natuurlijk geen zin in.

  1. Vraag om advies bij de Belastingdienst

De Belastingdienst is de kennisbank waar je als particulier gebruik van kunt maken bij het berekenen van de BPM-aangifte. Als je besluit de aangifte zelf te doen – en je niet naar een betrouwbare expert stapt, die je daarbij kan helpen – dan kun je de Belastingdienst gewoon om advies vragen. Door de Belastingtelefoon te bellen en de tabellen op de website te bestuderen, kun je vaak een heel eind komen. De Belastingdienst is uiteindelijk de expert op dit gebied, dus schroom niet om te vragen om hulp. Met alle informatie die je kunt vinden op internet kun je zelf de meest gunstige BPM-aangifte berekenen: en met een beetje geluk bespaar je op die manier honderden euro’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *