Links autorijden in Engeland, tips & verkeersregels

Zoals vele van ons weten, heeft Engeland andere verkeersregels dan dat Nederland en de meeste landen hebben. Zo rijden de mensen in Engeland op de linker rijbaan en halen ze via de rechterrijbaan in. Ben je van plan om in Engeland te rijden? Door bijvoorbeeld een nieuwe baan, verhuizing of vakantie? Dan is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Ben je 75 jaar of ouder en moet je een rijbewijskeuring ondergaan? Dan raden wij het niet aan om in Engeland te gaan autorijden. Tenzij je al ervaring hebt in het rijden in Engeland.

Verkeersregels in Engeland

Gelukkig staat Engeland er om bekend dat er veilig en goed gereden wordt. Dit komt mede door de verkeersregels die er in Engeland gelden.

  • Je mag geen harde muziek in de auto, kaart lezen, discussies met de medereiziger of eten en drinken. Op deze manier is er zo min mogelijk afleiding voor de bestuurder.
  • Je mag geen telefoon gebruiken in de auto, ook niet als je stil staat voor bijvoorbeeld een stoplicht of een file.
  • Het verkeer vanaf de belangrijkste weg heeft voorrang. Dus rechts heeft geen voorrang zoals in Nederland.
  • Haaientanden zal je niet tegenkomen in Engeland. De voorrang wordt geregeld door middel van dubbele onderbroken strepen en een omgekeerde driehoek.
  • Voetgangers moet je altijd voorrang verlenen bij een zebrapad. Dit moet al helemaal als een zebrapad gele knipperbollen bevat.
  • Voordat je een rotonde rijd moet je de richting aangeven aangeven via welke weg je de rotonde wilt verlaten. Dit hoeft niet als je rechtdoor gaat.

Links rijden

Zoals net al benoemd, rijden ze in Engeland op de linker rijbaan, en halen ze via de rechterrijbaan in. Dit is natuurlijk best wel spannend voor iemand uit bijvoorbeeld Nederland, die dit niet gewend is. Door je van tevoren in te lezen ben je goed voorbereid. Het is een kwestie van wennen, dus het komt vast goed. Hierbij nog twee regels en een tip voor links rijden in Engeland:

  • Het verkeer rijd op rotondes met de klok mee, dit is dus anders dan in Nederland, want daar rijden we tegen de klok in (dus via rechts). Net zoals in Nederland hebben de bestuurders die op de rotonde rijden voorrang, en hoeven ze geen voorrang te verlenen een bestuurders die de rotonde op willen.
  • Als je je auto gaat parkeren, moet dit ook aan de linkerkant van de weg.

Tip: Gebruik altijd een navigatiesysteem. Dit kan je helpen voor bijvoorbeeld het voorsorteren bij rotondes

Benieuwd naar de kosten rijbewijskeuring? Bekijk onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *